Mleczko migdałowe właściwości kosmetyczne

Olej migdałowy w przemyśle kosmetycznym jest jednym z cenionych produktów ze względu na swoje właściwości i dostępność. W kosmetykach bardzo często stosowany jako olej bazowy.

Olej ze słodkich migdałów najczęściej można znaleźć w składzie kremów, maseł i balsamów do ciała. Można go także stosować jako samodzielny kosmetyk i to wprawdzie do pielęgnacji całego ciała a nawet włosów.

Cenny olej migdałowy

Słynie z dużej zawartości witaminy: A, B1, B2, B6, D i E. Każda z nich ma swój udział w pielęgnacji urody. Olej migdałowy jest bardzo dobrym emolientem – substancją natłuszczającą zapewniającą skórze nawilżenie i wygładzenie.

Oprócz nawilżania dobrze odżywia skórę, chroniąc ją przed powstawaniem zmarszczek. Często bywa także stosowany przy różnego rodzaju podrażnieniach i chorobach (np. przy łuszczycy czy egzemie).

Zastosowanie i działanie

Skóra. Ze względu na swój bogaty skład w substancje odżywcze takie jak: proteiny, sole mineralne, witaminy z powodzeniem znajduje swoje zastosowanie w składzie kremów do twarzy i balsamów do ciała. Kosmetyki na bazie oleju migdałowego szczególnie dedykowane są suchej i wrażliwej. Bardzo dobrze uelastyczniają skórę, sprawdzają się w okresie ciąży jako środek przeciw rozstępom.

Włosy. Olejek migdałowy stanowi znakomitą kurację odżywiającą dla wysuszonych i zniszczonych włosów. Potrafi dogłębnie je nawilżyć, dodać blasku i witalności. Dla uzyskania pożądanych efektów olejek migdałowy należy rozprowadzić na włosach a po upływie godziny zmyć szamponem.

Dłonie. Stosowany do pielęgnacji skóry dłoni doskonale ją natłuszcza, odżywia i zmiękcza. Reguluje bilans lipidowy i wodny skóry oraz aktywizuje proces odnowy komórek. Regeneruje i świetnie nawilża suchą i spierzchniętą skórę.

Leave your thought